44. Kauha-Hiihdossa 2019 tilanteita riitti, mutta lopulta hiihdimme helmikuun kauneimpana päivänä loistavilla laduilla

Kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma on siinä mielessä mainio, että vuodessa ehtii hyvin unohtaa edellisen rasitukset, ja into järjestämiseen ja osallistumiseen on taas tuoretta.

Niin kävi myös tänä vuonna. Legendaarinen ratamestarimme Antti Köykkä oli täyttänyt 80v ja luvannut olla lähinnä mukana ratamestariryhmässä. Löytyisikö Antille apua? Toinen suuri huolenaihe oli tulospalvelusta vastanneen Raimo Myllyniemen menehtyminen vaikeaan sairauteen.

Kun tuli vuodenvaihde ja ensimmäiset kunnon lumet Lauhaan, ei Anttia kuitenkaan pidellyt mikään. Siellä hän ajoi jo pohjia ja veti ensimmäiset ladut uuden vuoden toivotuksena hiihtäjille ja kutsui pian talkookavereita korjaamaan kymmeniä myrskyn kaatamia puita latu-uralta.

Puheenjohtajamme Pekka Lammi oli yhteydessä suunnistus- , hiihto- ja ampumahiihtojaostoihin, sillä uuttera Raimo Myllyniemi oli ollut kullan arvoinen tulospalvelun vastaava joka lajissa. Osaamista ja yhteisvastuuta oli taas kerran liikunnan ystävissä niin, että saimme myös Kauha-Hiihdon tulospalvelulle osaavat hoitajat Antti Oksasen johdolla. Kun kaksi Anttia hoiti avaintehtäviään, saimme me muut talkoolaiset keskittyä turvallisella mielin muihin järjestelyihin.

Hiihtoa edeltävä viikko oli kutkuttava. Viikkoa ennen satoi vettä ja sitten koko Suomen eteläiseen puoliskoon levisi Föhn-tuulen myötä lämpöaalto. Lauhassa oli kyllä riittävästi lunta, mutta latujen hoitajille tuli päänvaivaa. Kun lämpötila alkoi lauantaina laskea, alkoi navakka tuuli heittää roskia laduille.

Hiihtopäivästä 17.2. tuli lopulta mitä upein. Tuuli tyyntyi sunnuntaina, aurinko helotti pilvettömältä taivaalta, pikku yöpakkanen lämpeni nollan tienoille ja niin päädyimme kevättalven parhaimpiin tunnelmiin.

Mikäs siinä ollessa! Hiihtäjiä piti kyllä varoittaa lentokelistä ja Lauhan pitkistä laskuista. Kaikki olivatkin riittävän varovaisia, eikä ensiapuryhmälle tullut onneksi töitä. Yhteensä 427 hiihtäjää tuli maalin ( 60 km 119, 30 km 148, 20 km 94, 10 km 66), jokseenkin samat määrät eri matkoilta kuin vuotta aiemminkin.

Hymyilimme kilpaa keskenämme. Hiihtäjät saivat nauttia laduista, Lauhasta ja auringosta, ja me järjestäjät omasta roolistamme päivän hyväksi. Paikalla olivat tuttuun tyyliin Muurahaisen ja Vakkurin kylän koko väki, huoltoasemien hoitajat Kauhajärveltä, Hyypästä, Karhun P 2006 jalkapallon tukiryhmästä ja tietysti Muurahaisen kylästä, Kallionpään Paulan kaverit, hiihdon johtokunnan väki ja vielä Kameraseuran aktiivit kuvaamassa. Kökkäväkeä liki 100 henkeä. Hiihtäjät ja järjestäjät saivat täyden annoksen yhteisöllisyyttä.
Sen tunnisti, siitä tykättiin, sitä kiitettiin.

Järjestelyt ovat valmiit ja juttutuokioon on hetki aikaa ennen hiihdon käynnistymistä.
Järjestelyt ovat valmiit ja juttutuokioon on hetki aikaa ennen hiihdon käynnistymistä.