43. Kauha-Hiihdossa oli hyvin lunta ja vielä hieno aurinkoinen päiväkin 2018

Redan i oktober då banmästaren Antti Köykkä samlade talkokrafter för att öppna trummor och utföra små dikningar i fuktiga svackor var förväntningarna positiva. Tänk ifall vi kunde undvika de senaste snöfattiga vintrarna och i år få en riktig vinter.

Det blev ju en bra vinter. Redan på självständighetsdagen täckte ett litet snötäcke Lauhanvuori. I mitten på december körde Antti de första spåren och snart fanns det tillräckligt med snö på hela sträckningen. Vår banmästare var som en spårmakarnas julgubbe eftersom spåren var i utmärkt skick från julafton över nyårshelgerna.

Vi blev så ivriga över den snörika vintern så vi beslöt att ordna även ett lopp för barnen samt att förgylla skiddagen med musik och gratis soppa 150-årsfirandet till ära. När sedan även vädret blev en vintrig, kall solig dag var allting perfekt. Det viktigaste var ju att spåren höll hög klass. De var ju preparerade otaliga gånger och till slut även med stadens pistmaskin.

Det största tacket fick vi av er deltagare som tog emot inbjudan. Det ivriga sorlet på skidplatsen på morgonen var till glädje förutom för banmästaren även för ordf. Pekka Lammi, sekr. Paula Kallionpää, ledningsgruppens medlemmar och alla funktionärer. Ivrigare skidåkare som genomförde loppet på 60 km var 129 st. Den mest populära sträckan var 30 km med 145 st. Men även 20 km med 94 st. och 10 km med 70 st. hade många deltagare. I barnens lopp deltog också glädjande många, nämligen 26 st. När man ännu räknar med spårpatrullen som snurrade i spåren så fanns det ca. 500 skidåkare i spåren eller just så många som arrangörerna hade hoppats på.

Feedbacken från skidåkarna värmde. Några av er skrev ett trevligt inlägg i Facebook, andra gav muntlig feedback redan på tävlingsplatsen. Det är sant att det är fin stämning under denna skiddag, såväl för skidåkarna som för arrangörerna. Man kan ju inte tillbringa en vintrig söndag på ett bättre sätt.

På återseende nästa år!

Jussi Kleemola
Kauha-Hiihtos informatör