Jälkitunnelmissa… 49. KAUHA-HIIHTO 18.2.2024 HIENOISSA OLOISSA

Olimme jo edellisvuonna 2023 iloisin mielin, kun saimme kahden aikaisemman koronatalven eristäytyneisyyden jälkeen järjestää kunnon laturetken: hiihtoheimo oli jälleen koolla, paikalla yli 450 hiihtäjää, tunnelma katossa ja kaikki liikunnan riemu talvisessa metsässä koettavana. Jos tuo talvi onnistui kaikin puolin hyvin, oli tämä vuosi 2024 samanlainen, sääolojenkin puolesta. Talvellahan säät vaihtuvat hyvin nopeasti ja mekin jännitimme, millaista saamme hiihtopäiväksi. Niin onnellisesti kävi, että syvän matalan tuomat vesi- , räntä- ja lumisateet päättyivät lauantaina puoliltapäivin. Kaupungin raskaalla latukoneella voitiin viimeistellä pohjat ja ajaa ladut, jotka yöpakkanen vielä kovetti kuin rautatieksi. Sinne huippuladuille Lauhanvuoren kansallispuiston valkoiseen talvimetsään kelpasi lähteä.

Ja latujen ystävät kiittivät. 420 hiihtäjää noin sadalta paikkakunnalta ympäri Suomea oli kuullut kutsun ja matkustanut usea pitkänkin matkan Kauhajoelle Muurahaisen kylään. He lähtivät helmikuun 18. päivän aurinkoisen aamun pikkupakkasessa nauttimaan laturetkestä, kuka kilpasarjoissa menestystä hakien, kuka hyvää aikaa Vasaloppetin luokitukseen tavoitellen, kuka ilman ajanottoa hiihtopäivästä fiilistellen. Perhehiihtäjät toivat usein monta sukupolvea ladulle välittämään hiihdon ilosanomaa myös nuoremmille. Yhteislähtöihin ryhmittyessään tämä joukko on juhlava näky. Mukana oli neljä kunniahiijäjää, jotka ovat olleet ladulla alusta alkaen joka vuosi, kun on hiihdetty. Kauha-Hiihto on jouduttu peruuttamaan vain kolme kertaa lumenpuutteen vuoksi (1989, 2014 ja 2020). Vuosina 2021 ja 2022 hiihdettiin omatoimisesti koronan ehdoilla.

Järjestelyt sujuivat vuosikymmenten hiomalla kokemuksella. Talvi tuli aikaisin ja lunta satoi lopulta metrin verran Lauhanvuorelle, joka onkin läntisen Suomen korkein ja lumisin paikka. Ratamestarimme ajoi ensiladut jo marraskuun alussa, välillä ne ehtivät sulaakin, mutta marraskuun lopusta alkaen lumipeite oli pysyvää. Aina lumisateitten jälkeen ratamestari-Tapio ajoi pohjat ja veti samalla ladun. Lauhanvuorella liikkuville hiihtokausi on ollut pitkä ja se tulee epäilemättä jatkumaan pitkälle kevättalveen. Kauha-Hiihdon FB-sivuilta voi katsoa ajankohtaisen tilanteen.

Kulunutta kautta sävytti jo myös ensi vuoden juhlahiihto, sillä järjestyksessä 50. Kauha-Hiihto järjestetään 16.2.2025. Eri vaihtohtoja mietittyämme päädyimme siihen, että teemme hiihdon historiasta dokumenttielokuvan. Sitä varten kuvasimme Kauhajoen Kameraseuran aktiivien avulla jo tänä vuonna ja jatkamme ensi vuoden juhlahiihdossa. Arkistot menneiltä vuosikymmeniltä on myös kaivettu esiin. Vuonna 2026 Kauha-Hiihto ry tulee 50-vuotiaaksi. Silloin juhlimme ja katsomme valmiin elokuvan.

Dokumenttielokuvan tarkoitus on näyttää Kauha-Hiihto yhteisöllisenä tapahtumana, joka yhdistää sukupolvia ja vahvistaa perinteitä. Se on kunnianosoitus Kauha-Hiihdolle, sen tapahtumapaikka Lauhanvuorelle ja kaikille niille ihmisille, jotka ovat antaneet panoksensa tämän talvisen perinteen vaalimiseksi ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Kuviin saadaan vielä useita henkilöitä, jotka aloittivat järjestämisen sekä Aarno, Esko, Leo ja Pekka, jotka ovat olleet ladulla jokaisessa hiihdossa.

Nähdään ensi vuonna 50. Kauha-hiihdossa su 16.2.2025 – juhlahiihdossamme!

Hiihtoterveisin

Kauha-Hiihto ry.

Pekka Lammi, puheenjohtaja

Paula Kallionpää, sihteeri

Jussi Kleemola, tiedottaja