49. KAUHA-HIIHTO 18.2.

Kauha-Hiihto ry järjestää laturetken Muurahaisen ent. Luontokeskuksesta kohti Lauhanvuoren kansallispuiston maastoja hyvillä laduilla, perinteisellä hiihtotavalla ja kaikilla herkuilla. Lähtö 60 km matkalle tapahtuu klo 10, lyhyemmille taipaleille (30, 20 ja 10 km) klo 11.

Ilmoittautuminen

Sähköinen ilmoittautumislomake Kauha-Hiihdon nettisivuilla ohjaa ilmoittautumiseen ja maksamiseen verkkopankissa. Ennakkoilmoittautuminen jatkuu verkossa perjantaihin 16.2. klo 19 saakka. Paikan päällä voi ilmoittautua Muurahaisen lähtöpaikalla hiihtoaamuna klo 8 – 10. Jälki-ilmoittautumiseen ja kanttiinissa asioimiseen on asioinnin sujumiseksi hyvä varata mukaan käteistä.

Perhehiihtoon (10 km) toivotetaan tervetulleiksi uusia hiihtoperinteen jatkajia vanhempineen ja isovanhempineen. Siihen on kätevintä ilmoittautua lähtöpaikalla, sillä maksukin siihen on sunnuntaina sama kuin ennakkoon ilmoittautuneilla.

Niin ennakkoon kuin paikan päällä ilmoittautuneet saavat lähtönumeronsa lähtöpaikalla. Hiihtäjät saavat jalkaan ajanottoon liittyvän tunnistuslaitteen (vain kilpasarjoissa) ja rintaan numerolapun, jonka saa omaksi. Laitteisto on hankittu Kauhajoelle tapahtumien järjestäjien yhteistyönä. Sen avulla voidaan luotettavasti varmistaa, että kaikki ovat tulleet turvallisesti maastosta ja kilpasarjojen ajat saadaan sujuvasti. Myös maaliintulokuulutus hyötyy tästä modernista tekniikasta.

Pienois-Lapin ladut kunnossa

Kauha-Hiihdon tavaramerkkinä ovat olleet huolella tehdyt ladut. Tänäkin talvena on lunta Lauhanvuoren rinteillä komeasti puoli metriä ja lähtöalueen pelloilla myös hyvä määrä. Nyt hyvänä lumitalvena hiihdon pääratamestari Tapio Lintulahti on ajanut reittejä marraskuun alusta lähtien ja ne ovat olleet hiihdon ystävien käytössä. Laduista on tiedotettu jo tuttuun tapaan hiihdon fb-sivuilla. Latuja tehdessä pohjat ovat samalla kovettuneet. Ennen Kauha-Hiihtoa reitit ajetaan vielä Kauhajoen kaupungin painavalla latukoneella, joten kahden ladun urasta saadaan leveä ja kestävä.

Kauha-Hiihtoa on järjestetty vuodesta 1976, joten Lauhanvuoren kansallispuiston vaihtelevat maisemat ovat tulleet monille jo tutuiksi. Hiihdon järjestäjille olot Lauhassa ovat hyvin suotuisat, sillä latu-urat voidaan vetää pääosin retkeilyreiteille ja vanhojen metsäteitten urille. Maaston suuripiirteiset muodot ja alarinteitten karut harvapuustoiset metsät luovat Lapin tunnelmaa.

Lakikalotin runsas lumipeite ja rehevä vanha metsä rikastuttavat alueen luontoa ja ovat rinteitten rantaterassien, kivijatojen, lähteitten ja lähdepurojen kanssa sen arvokkainta osaa. Hienot hiihtomaastot ovat jopa UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa (Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark).

SHL massahiihto ja Vasaloppet luokittelu

Kauha-Hiihto on jo perinteisesti mukana Suomen Hiihtoliiton massahiihdoissa ja saa sen kautta valtakunnallista näkyvyyttä. Kauha-Hiihtoon tuleekin erityisesti 60 km matkalle hiihäjiä ympäri Suomen sadalta paikkakunnalta. Toinen syy on Vasaloppet-luokittelu vain kaksi viikkoa ennen tätä Ruotsin suurtapahtumaa. Se järjestetään tänä vuonna 100. kerran ja Kauha-Hiihto hiihdetään ensi talvena 50. kerran. Tulevaa juhlahiihtoa ja historian dokumentointia Kauhajoella jo valmistellaan.

Järjestelyt perinteiseen tyyliin

Sisätiloissa Kauhajoen Karhun Cheerleader-nuoret vanhempineen pitävät kanttiinia, josta voi ostaa kahvia ja pikkupurtavaa. He myös keittävät maukkaan keiton ja grillaavat makkarat, joten huolto toimii lähtöalueella. Maastossa hiihtäjiä palvelevat huoltoasemat perinteisillä paikoillaan 5-10 km:n välein, jotta energia riittää ja nestetasapaino pysyy kunnossa. Kauhajoen Karhun ampumahiihtojaoston kokeneet voitelijat laittavat pidon halukkaille Startin voiteilla (voitelumaksu 5 e). Maalissa hiihtäjiä odottavat mitali, mehu ja kanttiinin palvelut. Saunomiseen ei tänä vuonna saatu mahdollisuutta, joten sen ilon voi säästää kotiin. Vaatteiden vaihtoa varten on varattu tilaa.

Sunnuntaina hiihtäjiä palvelee koko Muurahaisen kylän väki, ja apuja tulee Kauhajärveltä, Hyypästä ja koko Kauhajoelta. Hiihtopäivässä on erityistä hienoa tunnelmaa, jota muistelevat mielellään niin reippaat hiihtäjät kuin ahkerat talkoolaiset.

Järjestelyissä lähes sata

Vielä hiihtoa edeltävänä tostaina on järjestäjien viimeistelypalaveri Muurahaisissa. Hiihdon pj. Pekka Lammi ja siht. Paula Kallionpää menevät läpi pitkän tehtäväluettelon eri vastuuhenkilöiden kanssa. Suuren hiihtotapahtuman järjestelyissä tarvitaan paljon vapaaehtoistyötä. Eniten talkoolaisia tarvitsee huollosta vastaava Tapio Lintulahti huoltoasemille, jotta kaikki ensimmäisestä viimeiseen hiihtäjään saavat lämpimän juoman, rusinat, kurkut, velliä ja leipää. Hyvä huolto maastossa onkin laturetken ylellisyyttä. Huolto auttaa jaksamaan pitkän suorituksen rasitukset. Huollossa ahkeroivat Hyypän kyläseura, Kauhajärven maa- ja kotitalousseura sekä Muurahaisen kyläyhdistys ja hirvimiehet. Karvian ensivasteella on hyvä kalusto ja varautuminen tuoda hiihtäjä maastosta, jos tarve tulee.

Kauha-Hiihdon osanottajat voivat myös tänä vuonna hiihtää kuvausportin läpi ja saada Kauhajoen Kameraseurasta kuvan muistoksi. Kameraseura kuvaa vuosittain koko tapahtumaa eri pisteissä aktiivisesti. Kuvakokoelmia ja videoita on nähtävänä hiihdon nettisivuilla. Kauhajoen Kameraseuralla on parhaillaan myös valokuvanäyttely Kauha-Hiihdon vuosikymmenistä Kauhajoen Kulttuuritalossa.