41. Kauha-Hiihdossa 2016 tilanteita riitti: lumi tuli aika myöhään. Se uhkasi sulaakin, mutta niin vain päästiin uupumaan oikein kunnolla haastavassa uuden lumen kelissä

Kiitos hiihtäjät, kun tulitte! Kiitos kökkäväelle, koko Muurahaisen kylälle ja Antti Köykälle,  joka tekee reitillä uskomattoman työn ja pitää koko talkooporukan yhdessä pj. Pekka Lammin kanssa reippaissa iloisissa tunnelmissa!   Olemme olleet tänä vuonna entistä aktiivisempia fb-sivuilla, jonne on kirjattu ajankohtaiset vaiheet järjestelyistä. Kesälläkin ratamestari työskentelee reitillä, mutta kaksi kuukautta ennen hiihtoa ovat aktiivisinta aikaa niin ratamestarilla kuin muillakin keskeisillä järjestäjillä.

Näin järjestelyt etenivät:

30.11. Kauha-Hiihto ry:n vuosikokous, toivoimme hyvää lumitalvea, mutta joulunakaan ei ollut valkoista maassa.

10.1. Kevyttä pakkaslunta 20 cm. Antti Köykkä ajoi pohjia.

14.1. Lisää lunta. Antti ajoi ensimmäiset ladut puristavalla höylällä.

20.1. Johtokunta ja ratamestari koolla. Tapio Lintulahti huollon johtoon. Raimo Myllyniemi esittelee uutta ilmoittautumisjärjestelmää, joka otetaan käyttöön.

22.1. Antti ajaa latuja, mutta varvikko näkyy kovasti vielä Lauhanvuoren lakialueella.

29.1. Latu-uria levennetään latukoneelle kahtena työpartiona.

02.2. Uutta unta 10 cm, kaikki ladut hiihdettäviä.

05.2. Latu-urien leventäminen latukoneelle jatkuu. Kaksi partiota uurastaa.

06.2. Lunta ja räntää 10 cm, mutta lämpöaalto uhkaa.

08.2. Lämmintä, vesisade alkaa.

09.2. Lunta on vielä reiteillä, mutta vesisade yltyy viikon mittaan. Alarinteitten lumi loppumassa.

12.2. Lauhanvuori pukeutuu juhla-asuun! Uutta raskasta lunta runsaasti, noin 15 senttiä.

13.2. Upea talvipäivä juuri tehdyillä laduilla. Lauhanvuori säteilee.

15.2. Tulevana sunnuntaina hiihdetään hyvissä oloissa!?

17.2. Latupartiot viimeistelevät reittejä. Lumikolaa tarvitaan vielä alkupäässä.

18.2. Viimeistelypalaveri Muurahaisen Luontokeskuksessa. Kaikki järjestelyt varmistettiin.

19.2. Ennakkoilmoittautuminen päättyy. 200 nimeä listoilla.

20.2. Kilpailukeskuksessa vaunut kohdilleen, sähköt ja laitteet paikoilleen, latuja lumitetaan, latukone kiertää reitin, kelkoilla ladut, kylällä emännät leipovat, hernekeiton valmistelut käyntiin, parkkipaikat avataan…Hiihdon järjestäjinä toimii nyt myös koko Muurahaisen kylä.

20.2 – 21.2. Yöllä sataa 5 senttiä raskasta lunta, mutta lumentulo päätyy ennen 60 km lähtöä klo 10. Ladut avataan, latupartiot lähtevät hiihtämään. Haasteellinen nollakeli. Voitelupalvelussa pitkät jonot.

21.2. Hiihtojuhla alkaa. Ilmoittautuneita on komeat 402. Heistä 370 on hiihtämässä urakkansa. Päivä on täynnä kiitosta ja tyytyväisyyttä. Raskas keli ja uupumisen hetket muistuvat pian voittona hiihtäjien mielessä. Järjestäjät selättivät epävarman talven ja viime pyryn haasteet. Latu oli niin hyvä, kun näissä oloissa on mahdollista. Sata vapaaehtoista talkoolaista palveli reippaita hiihtäjiä. Tunnelma oli paikallaan, niin kuin se vain voi olla hiihtokansan kokoontuessa maaseudun hienossa kylässä.