Kauha-hiihto LauhassaKauha-hiihdon ratamestarit ja johtokunta kokoontuivat viime tiistaina (4.2.) päättämään tämän vuoden reitistä. Päätös oli yksimielinen: leudot säät ovat vieneet mahdollisuuden tulla perinteistä reittiä Muurahaisista kirkonkylän uimahallille eikä uusien lumien syntyä Atlantan matalapaineissa voi enää odottaa. Siksi on elettävä varman päälle ja hiihdettävä siellä, missä lunta on. Se pelastava paikka on myös tänä talvena Lauhavuoren maasto.

Tätä ennakoiden Kauha-hiihdossa on valmisteltu erinomaiset reitit myös näille lumesta varmoille seuduille. Kaikki matkat, 20, 30 ja 60 kilometriä hiihdetään lenkkeinä koko ajan muuttuvissa maisemissa. Tämä onkin laturetkeilijöiden keskeinen toive, sillä pururatojen kiertämistä on ehditty harrastaa riittämiin jo alkutalven mittaan.


20 km

Kahdenkympin reitille lähdetään muun hiihtäjäjoukon mukana Muurahaisen entisen koulun pihamaalta sunnuntaina 16.2. klo 10. Reitti tarjoaa mahdolisuuden kokea Lauhanvuoren kansallispuiston hienot maastot, sillä latu nousee lähtöpaikasta 100 metriä ylemmäksi Lauhanvuoren laajan jäännösvuoren loivien rinteitten valoisille kankaille. 10 kilometrin taivalluksen jälkeen Lauhan kämpällä odottaa mehu ja velli, ja vielä paluumatkalla on Rumakiven huolto 15 kilometrin kohdalla. Sieltä onkin mukava sujutella maaliin takaisin Muurahaisen koululle.
Kaksikymppinen sopii vähän hiihtäneille ja perheen nuorille hiihdon harrastajille. He voivat vaikka vanhempien seurassa kokea ensimmäisen kerran laturetken tunnelman yhteislähtöineen. Kauha-hiihdon aattellisena tehtävänä on hiihtoharrastuksen edistäminen. Siksi nuoret hiihtäjät ovatkin hyvin mieluista nähtävää tämän perinteisen harrastuksemme parissa.


30 km

Alku Lauhan kämpälle saakka mennään samaa reittiä muun joukon kanssa, mutta sitten lähdetään kohti Spitaalijärveä, jossa on toinen huoltopaikka 18 kilometrin kohdalla. Rumakiven huoltoasema tulee tällä matkalla vastaan 25 kilometrin jälkeen ja maaliin mennään samaa latua 20 kilometrin hiihtäjien kanssa. Kolmenkympin matkalla noustaan Lauhanvuoren pitkiä hivuttavia rinteitä ylös kolme kertaa, joten pitojen on hyvä olla paikallaan. Loppumatka onkin sitten mukavaa laskettelua myötämaata maalia kohti.


60 km

Jos edelliset reitit ovat tuttuja monille Kauha-hiihdon ystäville edellisiltä vuosilta, niin tämän vuoden 60 kilometriä on kaikille uusi kokemus. Alku 25 kilometriin saakka on sama kuin 30 kilometrin matkalla, mutta sitten lähdetään uusiin maisemiin.

Reitti suuntautuu kaakkoon kohti Vakkurinkylää ja Paholuoman laaksoa. Honkajoelle päin virtaava PÅaholuoma saa alkunsa osin Lauhanvuoren lukuisista lähteistä. Se on pitäjän lähdepuroista merkittävimpiä. Purotaimenkanta on edelleen kohtalainen. Rauhallinen retkeilijä saattaa nähdä koskikaran, mutta luoman majavat taitavat vetäytyä hiihtopäivänä syrjäisimpiin rauhan sopukoihin. Paholuoman tuntumassa on huolto 30 kilometrin kohdalla.

Paholuoman itäpuolta noustaan kohti Pohjoista seuraavat 10 kilometriä vaihtelevassa maastossa. Huolto on Rikun mökin tuntumassa. Täältä kaarretaan länteen kohti Kauha-hiihdon perinteistä reittiä. Huoltoväli Lauhan kämpälle on pitkänlainen, 13 km, joten tällä välillä saattaa olla paikallaan edetä hieman rauhallisemmin maisemistakin nauttien. Kämpältä maaliin on enää lyhyt 6 - 7 kilometrin laskettelu, ja maaliin tullessa 60 kilometriä täyttyy.


Hiihtoaamun ohjeita

Aamulla pääsee linja-autokyydillä uimahallilta Muurahaisiin kello 8.30, kuten esitteessä on mainittu. Kätevintä on kuitenkin mennä omin kyydein lähtöpaikalle, jotta on hiihdon päätyttyä kuiva paita ja kulkuneuvo on heti paikalla. Paikoitukseen varataan riittävästi tilaa lähtöpaikan tuntumaan. Järjestäjien varaamat kuljetukset takaisin kirkolle ovat kello 12 alkaen tunnin välein.

Lauhanvuorella hiihtämisessä on monia etuja, mutta puutteisiin kuuluu pitkä matka uimahallille. Ne, joiden kotimatka suuntautuu pohjoiseen päin, voivat luontevasti käyttää uimahallia, jonka saunat ovat kuumana. Mutta kyllä muistkin suunnista tulleille palvelua löytyy yhteistyöllä, sillä Muurahaisen ja Vakkurin kylän asukkaat ovat varanneet hiihtäjien käyttöön yksityissaunojaan.